Zomervakantie in het Nederlands Watermuseum

Win jij met jouw inzending?

Hou je mailbox in de gaten (ook de spambox voor de zekerheid), want misschien win jij wel met jouw inzending. In september maken we de winnaars bekend. Uit de verhalen én de tekeningen kiezen we een winnaar. Je maakt kans op één van de leuke onderzoekspakketten, onder andere met een microscoop waar je overal en alles mee kan ontdekken.

Wist je dat we in de herfstvakantie weer leuke activiteiten hebben? We zijn druk met de voorbereidingen. Volg ons op Facebook en Instagram, dan ben je altijd op de hoogte

Inzendingen

Naam: Owen
Leeftijd: 9
Locatie van het zand: Achtertuin

Ik heb samen met mijn papa drie lagen diep zand gegraven deze lagen kwamen we tegen met het begraven van onze lieve hond babs in de kleuren zwart roest geel

Naam: Bless
Leeftijd: 6
Locatie van het zand: Bij mijn tante in het bos

Ik heb bij mijn tante gelogeerd en daar zand meegenomen. Er zit zand in, mos, een stukje bast en dennenboom en een klein kruipend beestje.
De grond is zuur en daar kunnen niet alle plantjes tegen, maar de blauwe besjes groeien er wel goed.

Naam: Veerle
Leeftijd: 6
Locatie van het zand: Frankrijk

Dit zand hebben we gevonden voor onze tent in Frankrijk. We zaten hoog op een berg in de Ardèche. Vroeger waren hier vulkanen actief, misschien is het zand daarom wel zo donker van kleur! Het zou leuk zijn om het nog beter te kunnen bekijken. Het roept zoveel vragen op, maar tegelijkertijd kan ik nu heerlijk fantaseren! De tekening heb ik op vakantie gemaakt.

Naam: Marleen Kootstra
Leeftijd: 9
Locatie van het zand: In de zandbak

Rocca liep over straat. Ineens zag ze eenzaam zand liggen. Oh help me toch, zei het zand. Ik ben mijn huis kwijt geraakt. Wat zielig voor je zei Rocca. Ga je met me mee naar mijn huis? Graag zei het zand. Rocca pakte het zand op. Ze liep een straat in en een straat uit. Toen gebeurde er iets raars. Rocca en het zand werden geteleporteerd naar een donker bos. Het zand was heel bang. Rocca was niet bang. Ze gingen  naar een huisje dat ze zagen in het bos. Ze klopten op de deur. Een raar oud vrouwtje deed de deur open. Rocca vertelde het hele verhaal. Kom maar lieverd zei het vrouwtje. Doe je ogen maar even dicht. Je zult zien dat je snel uit het bos bent. Na een paar seconden deed Rocca hasr ogen weer open. Ze hing boven een heksenketel. Het oude vrouwtje lachte gemeen. Ik ga je opeten zei ze gemeen. Toen gebeurde er iets bijzonders. Het zand werd boos. Het veranderde zichzelf in een grote hand van zand. De hand pakte het oude vrouwtje. Jij gaat niemand opeten zei het zand boos tegen het vrouwtje. Het zand maakt Rocca los. Snel renden ze het huisje uit. Het zand veranderde zichzelf in een vliegtuig en Rocca en het zand vlogen helemaal naar huis. Thuis liet Rocca het zand z’n nieuwe huis zien. Het zand was blij en Rocca was blij en ze leefden nog lang en gelukkig.

Naam: Micha Jongkees
Leeftijd: 7
Locatie van het zand: Op het strand van Terschelling

Een naaktslak

Een naaktslak was ooit op het strand, er lag toen nog geen zand, want het lag nog in de zee. De naaktslak was in de zee en nam heel veel zand mee. Dat zagen de mensen en toen noemde ze het strand.

Naam: Till Emre Ueberall
Leeftijd: 10
Locatie van het zand: Ijsland

De golven🌊 beukten op de kust en ik en mijn broer renden weg, zodat we niet nat werden, maar net genoeg tijd hadden om wat zand te verzamelen. Ik was met mijn familie in IJsland🏔️ en had een erg leuke tijd om walvissen te spotten🐋🐬, te zwemmen in de oceaan en daarna in een bubbelbad te gaan, en bijna elke dag uit eten te gaan in restaurants🍽️! Het zand is zo zwart omdat het is gemaakt van lavasteen en vulkaansteen, zoals pumis of harde as. De kleine witte stukjes zijn gebroken schelpen🐚of kleine stukjes van zeedieren die helaas de grote golven niet konden weerstaan ​​en aangespoeld zijn op de kust🙁, waar de meeuwen en de andere verschillende soorten zeevogels🦅 ze opeten.

Naam: Simon Baaij
Leeftijd: 6
Locatie van het zand: Op de Nebelhorn in Duitsland, op de top van de berg!

Op 2200 meter, op het puntje van de Nebelhorn in Zuid Duitsland heb ik dit zand meegenomen in het schaaltje! Eerst met een kabelbaan omhoog en t laatste stukje lopend. Heel oud dus op grote hoogte!
Groetjes Simon

Naam: Emily Bakker
Leeftijd: 7
Locatie van het zand: Frankrijk mont st michel

Zie tekening zelf geschreven. Het zand heeft oorlog meegemaakt. Het is super super oud en eb en vloed gaat hier heel erg snel. Er hebben miljoenen mensen overheen gelopen. Wij hebben het mee terug genomen in de auto naar Nederland.

Het zand is heel dun. En er zitten bijna geen stukjes in. De kleur is donker grijs. Op de foto lijkt het bruin.

Naam: Iris Mos
Leeftijd: 9
Locatie van het zand: Bij een speeltuin in Limburg op vakantie gevonden.

Het zand komt uit Limburg, wat ik bij een speeltuin heb gevonden. Er zitten kleine steentjes in het zand en kleine stukjes hout, en wat grotere steentjes en kleine takjes.
Het is zacht zand.
Het is leuk om er fluffie zand mee te maken (zacht en hard zand bij elkaar wat samen fijn en zacht voelt maakt fluffie zand)
We speelden met het zand in een draaispeeltoestel, daarna was het fluffie zand geworden en konden we het eruit draaien. Leuk om mee te spelen.

Naam: Fayenne Mos
Leeftijd: 7
Locatie van het zand: Op het strandje bij een meertje in Limburg

We waren op vakantie in Limburg. We hadden een gracht gemaakt van het zachte zand en het water brachten we vanuit het meer naar de gegraven gracht.

Het zand was zacht en fijn om mee te spelen. Er zaten kleine takjes en glinsterende steentjes in het zand.

Naam: Tess Emmelot
Leeftijd: 8
Locatie van het zand: In het zwembad

Dit zand hebben we gevonden in het bubbelbad van ons plaatselijke zwembad. Waarschijnlijk is dit zand aan voeten van zwembadgasten blijven plakken en zo in het water terecht gekomen. Ook zit er een oorbel dopje bij en een veertje van een pen ofzo.
Het zijn verschillende kleuren zand korrels, wat betekend dat ze uit verschillende plekken komen.
We hebben ze gevonden samen met ons neefje en nichtje toen we gingen zwemmen.

Naam: Imke Freriks
Leeftijd: 8
Locatie van het zand: In onze tuin, in Zutphen

Ik heb een beetje zand op verschillende plekken in onze tuin in het vakje gedaan. Er zit donkere aarde bij en lichter zand. Dat is zandbakzand. We knoeien soms als we met zand spelen en de wind blaast het zand de tuin in.
In de lente bloeien er tulpen en vergeet me nietjes. Nu bloeit er 1 zonnebloem.

Naam: Ruth, Benjamin en Deborah Weesie
Leeftijd: 9, 6 en 5
Locatie van het zand: Op het strand bij Julianadorp

Een onverwacht spetterent uitje:
Na een museum dag nog even lekker naar het strand,
Zorgde voor dit mooie zand.
We wilden een kasteel bouwen
En daarvoor moesten we met veel zand en water sjouwen
Ook veel schelpen zoeken konden we hier
En (ondanks de kou) gaf het zwemmen in de zee ons veel plezier!
Dus dit zand herinnert ons,
Aan een leuke uitje met een koude plons!🤣

Naam: Jette
Leeftijd: 6
Locatie van het zand: In de achtertuin tussen de plantjes

Mijn zand komt uit de achtertuin en ik vind het heel mooi omdat het zwart is. Ik denk dat het zand van de aarde komt want het is super zachtig. Ik denk ook dat de plantjes het heel lekker vinden en er supergoed door gaan groeien. Mijn nicht vroeg of ik dacht dat als ik de aarde zou gaan eten ik net zoals de plantjes zou gaan groeien en toen moest ik heel hard lachen. Er zitten ook kleiner steentjes en best wel grote steentjes in en dat vind ik best mooi

Ps: op de tekening zie je het zand

Naam: Marlinde
Leeftijd: 12
Locatie van het zand: In de achtertuin

Eerst was het zand een steen toen kwam er water en zorgde ervoor dat de steen in steeds kleinere steentjes werd opgesplitst. Toen kwam het ergens bij een bedrijf wat zand verkoopt voor in de achtertuin en toen hebben mijn oom en tante het gekocht en in hun tuin neergelegd. Ik vind het leuk om er over na te denken waar dit zand allemaal wel niet is geweest waar ik nog niet ben geweest. Misschien wel in de woestijn of op de bodem van de zee.
Groetjes, Marlinde

Ps: de tekening is (deels) door mijn nichtje Jette van 6 gemaakt
Pps: op de tekening zie je de berg waar het zand vandaan komt

Naam: Shaviëna en Shermani
Leeftijd: 8 en 5
Locatie van het zand: In het bos in de Veluwe

Door dit zand zijn veel mensen heen gelopen die lekker van de natuur genoten. Wij denken dat er ook veel dieren doorheen liepen zoals herten. Ook zagen wij een adder die door dit zand aan het glijden was.

Naam: Jar Karsten
Leeftijd: 7
Locatie van het zand: Rousillion, Frankrijk

Het zand komt van rode bergen, het heeft stormen meegemaakt en zon, daardoor zijn stenen eraf gevallen.

Naam: Luc
Leeftijd: 5
Locatie van het zand: Schiermonnikoog, noorderstrand

Hallo,
Dit zand heeft heel veel geluk gehad, het is een prachtig zandkasteel geweest die ik zelf gebouwd heb.
Het had hiervoor geregend hierdoor zaten er allemaal kleine putjes in het zand.
Groetjes uit Schiermonnikoog. Groetjes Luc.

Naam: Sander
Leeftijd: 9
Locatie van het zand: Kops Plateau Nijmegen

Het Kop Plateau was meer dan 2000 jaar geleden een versterking. Ze konden de Rijn en Waal goed overzien.
Ik woon in Haarlem maar ga hier vaak wandelen als ik bij mijn oma ben.

Naam: Jeppe
Leeftijd: 7
Locatie van het zand: In de badkuip

Wist je dat je als je in het bos gespeeld hebt en je moet van je moeder daarna in bad, dat je heel veel zand in je bad kunt vinden? Dit zand heeft dus een hele reis gemaakt. Het lag in het bos, daar kwamen steentjes en houtjes erbij. Toen gingen er kinderen door heen rennen en kwam er zelfs as van een kampvuur bij. Daarna ging het met mijn kleren, handen en voeten mee naar mijn huis. In bad vonden de mooiste proefjes plaats met verschillende soorten schuim en veel lol. Toen was het bad voorbij en bleef alleen een restje zand over.

Naam: Saar, Lisa en Elynn
Leeftijd: 4, 9 en 10
Locatie van het zand: Op het schoolplein in de zandbak

Ik kom net uit de zandbak en overal zit zand:
In mijn broekzak, in de lijnen van mijn hand, tussen mijn tenen, in mijn neus en oren en overal op mijn benen en in de hoekjes van mijn ogen.
Zand n mijn zakdoek, zand in mijn haren en zelfs in mijn onderbroek.
Daar kan ik heel wat zand in bewaren.

Naam: Aaron Lagerweij
Leeftijd: 6
Locatie van het zand: In onze zandbak

Dit zand heeft al heel veel meegemaakt en een lange reis gehad.
Het zand is opgezogen van de bodem in de zee, en is toen met een vrachtauto naar ons huis gekomen en in de zandbak gedaan.
Ik heb van dit zand al heel veel plezier gehad, heb er veel mee gespeeld zoals figuurtjes en zandkastelen 🏰 gemaakt.
Het is nu wel een beetje verkleurd want het was geel toen het in de zandbak kwam, maar ik heb er weleens wat grond in gekregen dus is het wat donkerder geworden.
Maar ik speel er nog altijd mee 😀.

Groetjes Aaron.

Naam: Tijm en Feya Bijtenhoorn
Leeftijd: 7 en 5
Locatie van het zand: Op het strand in Belgie (de Haan)

Het zand is in onze laarzen van het strand meegekomen.Het schaaltje was door windkracht 5 helaas leeggeblazen voor we over de duinen waren, maar ons reserve zand in onze laarzen bleef gelukkig wel zitten.

Er zitten schelpjes en deeltjes van waterdiertjes in. Het zand is vast van Engeland door de zee meegenomen naar het strand in Belgie. Misschien heeft een rog of schildpad onderweg met dit zand gespeeld, hoe gaaf zou dat zijn.

Naam: Isa Ruijgers
Leeftijd: 10
Locatie van het zand: Bij het meertje op de kemping de Grebbelinie.

Hoi watermuseum, ik ben op vakantie op camping de Grebbelinie en daar is een meertje en bij het meertje ligt zand mijn moeders trouwring is er vorig jaar kwijtgeraakt op ongeveer de zelfde plek als waar dit zand lag gelukkig heeft Bob onze camping buurman hem weer gevonden. We spelen vaak op het zand en in het meertje dus het zand is een mooie herinnering voor mij groetjes Isa.

Naam: Nikki Rebergen
Leeftijd: 9
Locatie van het zand: In Dishoek, Zeeland op het strand.

Het zand is gesleten door de wind want het waren eerst stenen en nu is het zand.

Naam: Maud Ruijgers
Leeftijd: 8
Locatie van het zand: Op het meertje op de Grebbelinie

Hoi ik ben Maud Ruijgers, Ik ben hier op vakantie met mijn papa Gijs, Mijn mama Ilse, Mijn zus Isa en met mijn broertje Pepijn. Er is hier ook een meertje, Bij dat meertje ligt ook zand. Dat zand had ik natuurlijk gepakt. Het regende dus het is een beetje hard zand. Het zand heeft dus al heel veel regen meegemaakt. Groetjes van Maud.

Naam: Rosa Vos
Leeftijd: 6
Locatie van het zand: In onze tuin onder het tafeltje

De mieren maken tegels los en daardoor komt het zand vrij.

Naam: Naud Evers
Leeftijd: 4
Locatie van het zand: Kwintelooijen Rhenen

Dit is zand uit kwintelooijen in Rhenen. Dit heb ik gevonden toen ik met mijn broer op de hoge zandberg aan het spelen was. Het zand was nat en werd heel glibberig, omhoog klimmen ging goed maar naar beneden was erg glad dus gleden we op onze billen!

Naam: Lexi
Leeftijd: 5
Locatie van het zand: In de koeienwei

Als ik een bloemzaadje in dit speciale donkere zand plant, word het straks een vlinderbloem. Dat is een paarse bloem. Een heel klein bloemetje, wat heeel groot kan worden als je hem water geeft. Zo groot als een luchtballon. In de vorm van een vlinder.”

Naam: Samuellevy
Leeftijd: 8
Locatie van het zand: Barneveld

Hoi mijn naam is samuel ik heb het aarde gevonden in de achtertuinen met mijn papa.

Naam: Joram
Leeftijd: 34
Locatie van het zand: Uit de sloot

Ik heb het zand gevonden in de sloot.

Naam: Julia Sanderse
Leeftijd: 9
Locatie van het zand: In de natte tuin

Mijn zand is nat geworden door de regen. Als het zand nat wordt, wordt het modder en dan komen er heel veel wormen.

Naam: Julia Sanderse
Leeftijd: 9
Locatie van het zand: In de zandbak in onze tuin

Dit zand lag in de zandbak in onze tuin. Die zandbak hebben we al ongeveer 9 jaar dus het zand ook.

Naam: Julia Sanderse
Leeftijd: 9
Locatie van het zand: In de tuin

Dit zand heeft bijna 30 jaar in de tuin gelegen. En er krioelde allerlei soorten kleine diertjes doorheen. En af en toe groeit er een plantje.

Naam: Yfke
Leeftijd: 8
Locatie van het zand: Onder de vlinderstruik

Naam: Rozah den Breejen
Leeftijd: 6
Locatie van het zand: In onze zandbak