In de zomervakantie kon je behalve ‘Bruisende proefjes’ in het Waterlab ook zand onderzoeken in het Zandlab. Enorm veel kinderen hebben de schaaltjes zand onder de microscopen gelegd. Na het bezoeken van het zandlab kregen de deelnemers een petrischaaltje met de uitdaging om zand te zoeken, op vakantie of in de buurt, en om daar een mooi verhaal of tekening bij te maken. We hebben foto’s ontvangen van prachtige kleuren en soorten zand, maar ook creatieve tekeningen, foto’s en verhaaltjes. Uit al die inzendingen hebben we een nummer 1 winnaar en een nummer 2 winnaar gekozen.

En de winnaar is…

De nummer 1 winnaar is Till Emre Ueberall, 10 jaar. Wat een mooi verhaal, en heel bijzonder: zand uit IJsland! De foto vonden we ook erg leuk. Je wint een onderzoekspakket!

De golven🌊 beukten op de kust en ik en mijn broer renden weg, zodat we niet nat werden, maar net genoeg tijd hadden om wat zand te verzamelen. Ik was met mijn familie in IJsland🏔️ en had een erg leuke tijd om walvissen te spotten🐋🐬, te zwemmen in de oceaan en daarna in een bubbelbad te gaan, en bijna elke dag uit eten te gaan in restaurants🍽️! Het zand is zo zwart omdat het is gemaakt van lavasteen en vulkaansteen, zoals pumis of harde as. De kleine witte stukjes zijn gebroken schelpen🐚of kleine stukjes van zeedieren die helaas de grote golven niet konden weerstaan ​​en aangespoeld zijn op de kust🙁, waar de meeuwen en de andere verschillende soorten zeevogels🦅 ze opeten.

En de nummer 2 winnaar…

De nummer 2 winnaar is Jar Karsten, 7 jaar. Het opvallende, rode zand komt uit Rousillion, Frankrijk. De tekening is ook heel mooi gekleurd. Je wint een klein onderzoekspakket!

Het zand komt van rode bergen, het heeft stormen meegemaakt en zon, daardoor zijn stenen eraf gevallen.

Inzendingen zand

Benieuwd naar de alle inzendingen? Je vindt ze op de pagina van de zomervakantie.

Herfstvakantie komt er weer aan

Hopelijk geniet je nog na van de zomervakantie, wij zijn in ieder geval druk met de voorbereidingen voor de herfstvakantie! Volg ons op Facebook en Instagram, dan ben je altijd op de hoogte!