Op 27 december werd de tijdelijke WaterWerkPlaats omgedoopt tot WaterWensPlaats. Cartoonist Herman Roozen maakte die dag, en ook op 4 januari, de mooiste tekening van de waterwensen. Tot en met 31 januari konden bezoekers hun waterwensen achterlaten en uit al die wensen is een winnaar geselecteerd!

De winnaar is Taeke, 10 jaar, met de waterwens: “Ik wens dat de mens minder vuil achterlaat in de rivier of zee”.

Hannah de Boer (Jeugdbestuurder van het Waterschap Rijn en IJssel) heeft deze waterwens gekozen.

Ze licht toe: “Het is niet goed dat er (door mensen) zo veel troep in het water terechtkomt. De waterkwaliteit is door al het afval veel slechter en waterdieren gaan daaraan soms dood. Ik heb deze wens gekozen, omdat het fijn is dat we hier iets aan kunnen doen. Je kan zwerfafval tegengaan door ervoor te zorgen dat je je eigen afval niet in de rivier of zee gooit. Daarnaast kunnen we zwerfafval opruimen. Op die manier blijft het water gezond.”

Herman Roozen heeft van de WaterWens deze sprekende tekening gemaakt, die we opsturen naar Taeke.

Anders omgaan met water

Samen met waterwetenschappers van drie universiteiten, aangesloten bij Centre for Unusual Collaborations, zijn we op zoek naar nieuwe manieren om met het onderwerp water om te gaan. Zo hebben we twee junior colleges over rechten voor water en ‘de stem van het water’ verzorgd. We waren blij verrast door de mooie antwoorden en inzichten van de kinderen. Ook in de Waterwensplaats werden de mooiste wensen gedeeld. We nemen dit mee en gaan bekijken hoe we dit kunnen voortzetten.