Het Universiteitsmuseum Utrecht verbouwt en het gebouw is daarom helemaal leeg. Goede spullen die over waren, hebben een tweede leven gekregen in het Nederlands Watermuseum in Arnhem. Daar is deze maand een nieuwe Waterwerkplaats geopend voor families mét kasten en spullen uit het Utrechtse Jeugdlab.

Sluiting en vernieuwing Universiteitsmuseum
Wat doe je als museum met je spullen als je het hele museum leeg moet halen? Het Universiteitsmuseum is op dit moment gesloten om te verbouwen en vernieuwen en kwam voor deze vraag te staan. Alle museale objecten en collectiestukken worden opgeslagen en bewaard in de verschillende depots. Voor het meubilair dat in het nieuwe museum niet opnieuw gebruikt wordt, is gezocht naar musea die hier interesse in hadden. 

Nieuwe plannen Nederlands Watermuseum
Het Nederlands Watermuseum in Arnhem was ondertussen bezig met nieuwe plannen. De populaire Shampoofabriek was aan vervanging toe. De wens was deze te vervangen door een Waterwerkplaats die draait om de makers en denkers van onze circulaire toekomst. Zij moeten worden uitgedaagd om innovatieve oplossingen te vinden voor waterproblemen en zo hun eigen toekomst vorm te geven. “Liefst willen we kinderen hier laten werken met hernieuwbare materialen, bijvoorbeeld van reststoffen uit de afvalwaterzuivering. Zo krijg je een echt circulair verhaal. Dat we voor de inrichting van de ruimte meubilair van het Universiteitsmuseum een tweede leven mochten geven past dan ook perfect. We zijn erg blij met het resultaat!” De Waterwerkplaats is inmiddels sfeervol ingericht dankzij de gulle gift en de eerste activiteit heeft plaatsgevonden. De aftrap was de eenvoudige activiteit zeep maken, als knipoog naar de vele tienduizenden flesjes shampoo die de afgelopen jaren in deze ruimte gemaakt zijn. De komende tijd gaat het museum samen met haar partners op zoek naar middelen om de ambities voor de ruimte te kunnen omzetten in mooie nieuwe activiteiten.

Jeugdlab in het Universiteitsmuseum Utrecht
Waterwerkplaats in het Nederlands Watermuseum