Het laatste nieuws

Onderscheiding voor oud-directeur

Gemiddelde leestijd: 2 minuten
Dinsdag 5 oktober vond in concertgebouw Musis Arnhem het symposium ‘Water verbindt!’ plaats. Jos van den Mosselaar, tot 1 januari dit jaar directeur van het Nederlands Watermuseum, kreeg bij deze gelegenheid de zilveren erepenning van de Unie van Waterschappen uitgereikt. De onderscheiding werd uitgereikt door Hein Pieper, vice-voorzitter van de Unie en dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel, als bijzondere blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet.

Het Nederlands Watermuseum laat sinds 2004 een breed publiek ervaren hoe groot het belang van water is. Water is de verbindende factor voor onze toekomst, zo bleek ook uit de bijdragen van sprekers van Tim van Hattum, Lodewijk Hoekstra en Hein Pieper. De presentaties gaven verschillende invalshoeken op de kernwoorden bewustwording, gedragsverandering, klimaatverandering en werken met de natuur, met water in een centrale rol.

Het belang van het overkoepelende thema is sinds de opening van het museum alleen maar groter geworden, maar de wereld eromheen is flink veranderd. Een bezoek aan het museum start nu met het hoopvolle toekomstbeeld van NL2120, gemunt door de Universiteit Wageningen onder leiding van Tim van Hattum. Maar zoals uit de recente toekomstvisie van het museum blijkt, is een ingrijpende vernieuwing noodzakelijk.  Water is de verbindende schakel voor onze gezamenlijke toekomst en gedragsverandering begint bij bewustwording. Dit besef is inmiddels breed doorgedrongen bij zowel overheden als bedrijfsleven. In die bewustwording ligt de kracht van het Nederlands Watermuseum. Dijkgraaf Hein Pieper deed dan ook een oproep aan partijen om zich aan te sluiten en samen het verhaal van water en toekomst te vertellen. Water verbindt, nu en in de toekomst.

Foto: Ivo Hutten