Nationale Museumweek

Open je wereld naar het verleden van het Nederlands Watermuseum

Op deze plek draait het al meer dan zeshonderd jaar om water. Langs de Jansbeek stonden ooit wel tien watermolens, die samen een soort bedrijventerrein vormden voor Arnhem, toen nog een jonge stad. De Jansbeek was toen veel belangrijker dan de Rijn, die pas in 1536 werd verlegd zodat hij dichter langs zou stromen.

De molen die hier stond wordt al in 1404 genoemd en stond bekend als Begijnen- of Agnietenmolen (naar de kloosterorde die de eigenaar was). Er is redelijk wat bekend over de molen zelf – welke producten er werden gemalen en op welke manier, maar over de mensen achter deze feiten weten we nog niet zoveel. Alleen van de laatste molenaar, Peter Scholten, is één foto bewaard gebleven. De foto is genomen in 1912, het jaar dat de watermolen na meer dan 500 jaar ophield te bestaan. Het molenaarsleven was hard werken en misschien kun je dat aan de foto zien: Peter is pas 51 jaar maar oogt als een oude, vermoeide man. Vier jaar later overleed hij. Marianne Timmermans maakte speciaal voor deze plek een kijkkastje die je letterlijk een inkijkje geeft in hoe het leven bij de molen eruit gezien zou kunnen hebben.