Al 15 jaar werkt Monique Verber bij het Nederlands Watermuseum. Het museum kent ze dus van binnen en buiten en inmiddels weet ze aardig wat over water. Ze begon als coördinator Publieksdiensten, per 1 juli is ze aangesteld als directeur. Sinds begin vorig jaar was ze al waarnemend directeur, dus veel verandert er in haar ogen niet. Tijd voor nieuwe visitekaartjes, dat wel.

Aan de slag bij het Nederlands Watermuseum

Nadat ze precies op het juiste moment een vacature in de krant zag staan was Monique meteen geïnteresseerd. Voor het sollicitatiegesprek nog wel even het museum bezocht, want ze wist nauwelijks wat van water. Na een goed gesprek met onder andere Jos van den Mosselaar (voormalig directeur), werd ze op de terugweg naar huis al gebeld met de vraag: “Wanneer kan je beginnen?”.

Aandacht voor de mensen

In haar rol als coördinator Publieksdiensten lag haar focus op het werken met vrijwilligers. En dat die mensen door iets anders worden gedreven dan een zak geld aan het eind van de maand is haar meer dan duidelijk. “Het is belangrijk om je waardering te uiten naar de vrijwilligers, zonder hen kan het museum niet. Aandacht is daarin belangrijk: open staan voor vragen en tijd maken voor een kletspraatje.”

In december 2017 veranderde haar functie naar adjunct directeur, daarna waarnemend directeur en nu dus directeur. Tijd voor een kletspraatje wil ze altijd nog graag maken, vragen moet ze soms naar collega’s doorverwijzen. Dat ze nu als directeur is aangesteld ervaart ze als bevestiging van het bestuur, een uitgesproken vertrouwen. Maar wat ze echt hartverwarmend vindt is dat collega’s de volgende dag klaar stonden om haar te feliciteren met een prachtige bos zelfgeplukte bloemen en zelfgemaakte taart. Dat samen vieren waardeert ze enorm.

Kijk naar de toekomst

Er liggen plannen klaar voor een vernieuwd museum; voor een groter waterbewustzijn en nog liever: gedragsverandering. Die boodschap moet de jeugd bereiken, precies de doelgroep van het museum. En dat doe je volgens Monique door middel van inspiratie, nieuwsgierigheid prikkelen, experimenteren en zeker niet met een streng opgestoken vingertje. Ze vindt het wel spannend: “De plannen liggen klaar, draagvlak is er op verschillende vlakken, maar dat is nog geen realisatie.”

“We hebben te maken met een duidelijke boodschap: er moet iets gebeuren op het gebied van klimaat. Niet alleen wij, iedereen staat voor grote uitdagingen.” Monique ziet dat er naast veel uitdagingen ook veel oplossingen zijn. Die moeten worden samengebracht en dat kan alleen door de samenwerking aan te gaan. Daarom zijn de contacten met wetenschappers van verschillende universiteiten, project ‘All in the same boat’, samenwerkingsverband ‘Ons water’ en andere musea belangrijk. “Veranderen hoeft geen pijn te doen. Wij als museum moeten op zoek naar de juiste vorm voor de bezoeker: een leuke dag ervaren en gedragsverandering te weeg brengen.” Ze voelt de tijdsdruk, maar dat laat ook zien dat ze staat te popelen om de uitdagingen aan te gaan.

Wat anderen over Monique zeggen

Ontmoet je Monique? Dan ontmoet je een enthousiast en positief persoon. Ze duikt ergens vol overtuiging in, vindt niet snel iets gek en staat open voor vernieuwing. Problemen op de weg? Dan zet ze haar creativiteit in en denkt in mogelijkheden. Ze kan goed communiceren met gasten, collega’s en vrijwilligers met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus en dat komt ook in deze rol als directeur goed van pas.

Wil je contact met Monique? Stuur gerust een mail naar m.verber@watermuseum.nl.