Met de nieuwe wandeling ‘Langs Arnhems Water’ ontdek je de relatie van Arnhem met het water. Een gevarieerde rondwandeling van 11 km door vier landschapstypen.

Verschillende landschapstypen

Startpunt is het Nederlands Watermuseum. Vanaf daar wandel je door het Sonsbeek Park aan de Veluwerand (stuwwal) en de binnenstad Arnhem waar de Jansbeek grotendeels weer zichtbaar is gemaakt. Vervolgens over de Rijn met overstromingsgebied, door naar de uiterwaarden van het ruige natuurgebied Meinerswijk. Bezoek vooral ook langs de route het Arnhems Gemaal.

Ontdek het Arnhems water

De wandeling is ontwikkeld, op kaart gezet en beschreven door Hans Hugen, natuurgids van het IVN. De wandeling informeert de wandelaar over het ontstaan van het landschap, de natuurontwikkeling en cultuurhistorische elementen die je onderweg kunt zien. Ook ontdek je de biodiversiteit en verschillende klimaataspecten. De wandeling is niet geheel rolstoeltoegankelijk en in de uiterwaarden zijn niet overal honden toegestaan. Draag wandelschoenen met voldoende profiel want als het geregend heeft kunnen sommige plekken glad en modderig zijn.

Download de IVN Natuurapp

De rondwandeling ‘Langs Arnhems water’ is een initiatief van het Nederlands Watermuseum en Afdeling Arnhem van het IVN, in het kader van project ‘de Rivier verbindt’. Je vindt de wandeling in de IVN Natuur-app.

Goed van start

Ga in de app naar ‘Routes’
Ga rechtsboven naar ‘Filteren’
Typ bij zoeken: ‘Langs Arnhems Water’

Wandelschoenen aan, flesje water mee tegen de dorst en gaan.

Startplaats Het Nederlands Watermuseum

Start bij het Nederlands Watermuseum aan de Zijpendaalse weg. Dit monumentale pand was ooit de Begijnenmolen. De molen stamt uit het begin van de 15de eeuw. Het had tot 1912 een functie als korenmolen. Daarna was in het gebouw een forellenkwekerij gevestigd, de kwekerij sloot in 1968. Na verbouwing in 2002 is hier het Nederlands Watermuseum gevestigd. Het is een levend erfgoed, het waterrad wordt nu bijvoorbeeld gebruikt om stroom op te wekken.

Nieuwsgierig naar het pand en het ondergronds museum? Bekijk de openingstijden en entreeprijzen.

Het Arnhems Gemaal

Langs de route ligt Het Arnhems Gemaal aan de Gelderse Rooslaan. Het gemaal draagt de naam van Ir. Brinkman-Visser, directeur Gemeentewerken in Arnhem. Het werd in 1934 gebouwd om de Malburgse polder droog te maken zodat deze geschikt werd voor woningbouw. Het bleef tot eind 20ste eeuw in gebruik. Daarna verloor het zijn functie door aanpassingen in het watersysteem van Arnhem-Zuid. Na verbouwing is het pand sinds 2017 in gebruik als huiskamercafé en museumwoning. In het gemaal zijn nog de oude pompen, bedieningspaneel en hijsinstallatie te zien.

Elke laatste zondag van de maand van 13:00 tot 16:30 uur kan het gemaal bezichtigd worden. Ga naar www.hetarnhemsgemaal.nl voor meer informatie.