Nog voor de ochtend van donderdag 9 november is een lek ontstaan bij een grote waterleiding aan de Zijpendaalseweg in Arnhem. Vanaf daar stroomde het water urenlang onopgemerkt via de weide richting het lagergelegen Nederlands Watermuseum en Grand Café Aan de Beek. Toen het ‘s ochtends vroeg werd opgemerkt stonden beide panden dan ook helemaal blank. En voor voorbijgangers niet te zien, maar ook in de ondergrondse expositieruimte van meer dan 1000 m2 heeft het water zich bijna overal verspreid. We geven een update over de situatie. 

Pompen en drogen 

Met hulp van de brandweer en ingeschakelde hulpdiensten is donderdag een enorme hoeveelheid water uit het museum weggepompt waar dat kon. Waar dat niet kon zijn waterstofzuigers ingezet om zoveel mogelijk water te verwijderen. Vervolgens zijn vele drogers ingezet, die ook nu nog voortdurend draaien om het gebouw weer droog te krijgen. Dit drogingsproces is nog in volle gang. Een houten vlondervloer in een deel van het museum ligt open om ook daaronder te kunnen drogen. 

Nieuwe streefdatum: 5 december museum open 

Dit betekent dat we helaas onze deuren nog niet kunnen openen voor bezoekers en evenementen. Zo zal de Urban Trail Run dit jaar toch niet door het museum gaan. En ook stemmen kan dit jaar niet bij ons, daarvoor kunnen kiezers gelukkig terecht bij onze buren van de Witte Watermolen. Schoolgroepen, kinderfeestjes en andere geplande bijeenkomsten zijn natuurlijk geïnformeerd en we hopen hen snel alsnog te kunnen ontvangen. Grand Café Aan de Beek is gelukkig al wel weer open en ook de vergaderruimtes in de Rentmeesterswoning zijn gewoon te reserveren voor groepen tot 20 personen. 

Tenslotte willen we iedereen die ons in de afgelopen week heeft gesteund heel hartelijk bedanken. Deze betrokkenheid sterkt ons om alles op alles te zetten zodat we vanaf dinsdag 5 december weer open kunnen en de bezoekers weer een ervaring te bieden die ze van ons mogen verwachten. Mét water maar zonder natte sokken. Hou onze website en social kanalen in de gaten voor updates.