Erfgoed Gelderland

15 april 2021

Stichting Nederlands Watermuseum is sinds gisteren aangesloten bij Erfgoed Gelderland ???

Erfgoed Gelderland is een coöperatie waarin meer dan 200 erfgoedorganisaties samenwerken, kennis delen en het erfgoed presenteren. Samen geven wij verleden toekomst.

Een interactief doe-museum is wellicht in eerste instantie een vreemde eend in de bijt, maar water verbindt alles! ?
Ons land heeft een rijke watergeschiedenis, water speelt een rol in ons dagelijks leven en is het allerbelangrijkste element voor ons voortbestaan.
Het museum is gevestigd in de oude Begijnenmolen en is tevens een van de laatste twee plaatsen waar nog een waterrad zichtbaar en werkend is. Arnhem ontstond niet aan de Rijn, maar aan de Sint Jansbeek. Van de 16e tot de 19e eeuw vormden maar liefst 7 watermolens aan dit lieflijke beekje eigenlijk het eerste industrieterrein van de stad. Het museum gebruikt het waterrad sinds 2020 om energie op te wekken waarmee bezoekers hun elektrische fietsen kunnen opladen. Zo verbindt het waterrad verleden, heden en toekomst met elkaar.