Junior Museum Academie

Alle plekken zijn bezet! 

Colleges op bijzondere locaties

De vier hoor- en doecolleges worden gegeven op bijzondere locaties in de omgeving van Arnhem, namelijk in het Nederlands Watermuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en het Airborne Museum Hartenstein.

De colleges worden gegeven door echte wetenschappers, mensen die héél veel van het vakgebied afweten. Sommigen zijn hoogleraar en geven les aan studenten op een universiteit, maar tijdens de colleges van Junior Museum Academie staan deze wetenschappers klaar voor jouw vragen.

Zij vertellen van alles over de verschillende onderwerpen, je zit echt niet de hele tijd stil. Je gaat ook zelf aan de slag! En na afloop krijg je natuurlijk een echt diploma van de Junior Museum Academie tijdens de diploma-uitreiking!

De colleges, waar en wanneer

Fotografie: Hilde Harshagen

Foto: Hilde Harshagen

Kan een rivier ook naar de rechter?

Zondag 1 oktober – van 11.15 tot 12.30 uur – Nederlands Watermuseum

Wist je dat een rivier in Nieuw Zeeland, maar ook de dolfijnen in de Filipijnen hun eigen rechten hebben? Er zijn mensen die voor hen opkomen. Dat geldt nog lang niet voor alle rivieren en dieren, maar ook in Nederland wordt hier wel over nagedacht. In dit college bespreken Herman Kasper Gilissen en Bente de Leeuw vragen zoals: Wat zijn rechten precies? Welke rechten hebben mensen? Waarom hebben mensen rechten? En waarom heeft de natuur die (nog) niet?

Stem van het water

Zondag 12 november – van 11.15 tot 12.30 uur – Nederlands Watermuseum

Stel je voor dat je een brief schrijft aan de zee. En dat je dan een antwoord krijgt. Het is misschien ondenkbaar, maar toch heeft de natuur een stem. Langzaam maar zeker ontdekken we dat onze rivieren en beken iets te vertellen hebben.

In het eerste college ontdek je hoe water wereldwijd rechten en een stem krijgt. In het tweede college ga je, onder leiding van antropoloog Phebe Kloos, zelf aan de slag. Want als wij water zijn, welke wensen komen dan bovendrijven?

Wat gebeurt er met herinneringen als je ze kwijtraakt?

Zondag 17 december – van 11.15 tot 12.30 uur – Nederlands Openluchtmuseum

Vergeet jij ook wel eens wat? Of vind je het heel makkelijk om dingen te onthouden? Hoe werkt dat eigenlijk in je hoofd? Waarom kan je soms iets heel goed onthouden en soms niet? Is het geheugen van kinderen beter dan dat van oudere mensen? Trainer en geheugenexpert Annemarie Bolder kan daar van alles over vertellen.

Wat ligt er nog onder de grond?

Zondag 14 januari – van 11.15 tot 12.30 uur – Airborne Museum Hartenstein

Graven naar verhalen. Een archeoloog zoekt naar resten uit ons verleden in de bodem en in het landschap. Ook uit de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds vele sporen te ontdekken. Wat voor oorlogssporen worden er zoal ontdekt? En wat kunnen we nu nog van deze stille getuigen leren? Martijn Reinders is als archeoloog gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en neemt je mee in zijn spannende werk.

Diploma-uitreiking!

Zondag 14 januari – van 12.30 tot 13.00 uur – Airborne Museum Hartenstein

Na afloop van het laatste college ontvang je een echt diploma van de Junior Museum Academie. Natuurlijk mogen je ouders daar bij zijn! De diploma-uitreiking is om 12.30 uur.

 

Veelgestelde vragen

Wat is de Junior Museum Academie?

De Junior Museum Academie is een samenwerking tussen verschillende musea in de omgeving van Arnhem: het Nederlands Watermuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en het Airborne Museum Hartenstein.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Wij vinden dat als musea heel belangrijk om dat te stimuleren. Daarom organiseren wij colleges voor kinderen om zo onder begeleiding van experts de onderwerpen in te duiken, waar alles gevraagd mag worden. We bieden een interactief aanbod waarbij de kinderen zeker niet alleen maar stil hoeven te zitten.

Voorheen werden de colleges landelijk ondersteund door Museum Jeugduniversiteit. Zij zijn helaas gestopt met het aanbod. Omdat wij zeer positieve ervaringen hebben dankzij de nieuwsgierigheid en het enthousiasme van de kinderen én het belang er van inzien, zijn wij in de omgeving van Arnhem verder gegaan onder de naam Junior Museum Academie.

Mogen ouders bij een college blijven?

De colleges zijn echt bedoeld voor kinderen, dus niet voor de ouders. De kinderen kunnen gebracht worden en bij afloop weer worden opgehaald. Er is genoeg begeleiding aanwezig om de kinderen op te vangen.

Bij de diploma-uitreiking zijn ouders natuurlijk van harte welkom. Deze is op zondag 14 januari om 12.30 in het Airborne Museum Hartenstein

Kan ik een ticket voor één college kopen?

Dat is helaas voor deze collegereeks niet mogelijk. Je koopt één ticket voor alle colleges.

Hoe werkt inschrijven en betalen?

Vul het formulier in op deze pagina en je ontvangt een automatische mail dat de inschrijving is binnengekomen. Binnen 5 werkdagen ontvang je van ons een mail met de betaalinstructie. Je maakt het zelf het geld over naar het genoemde rekeningnummer. Pas na ontvangen betaling is de inschrijving definitief.

Wil je meerdere kinderen inschrijven? Dan vragen we je om het formulier per kind in te vulling. De betaling kan voor alle kinderen in een keer.

Bij het eerste college ontvangt je kind een persoonlijke collegekaart, deze wordt bij elke college afgestempeld.

Hoe neem ik contact op?

Wil je iets vragen? Stuur een mail naar Daphne Mol (d.mol@watermuseum.nl). Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie. Of bel 026-3551240 (Op maandag, woensdagochtend en donderdag)

Mijn kind wordt tijdens de collegereeks 13 jaar, is dat een probleem?

Nee hoor, dat is zeker geen probleem! Je bent van harte welkom.

Kan ik meerdere kinderen inschrijven?

Je kan meerdere kinderen inschrijven, we willen je wel vragen om het formulier per kind in te vullen. De betaling kan voor alle kinderen in één keer.

Kan ik annuleren?

Natuurlijk kan het gebeuren dat je toch niet bij de colleges kan zijn. Geef het zo snel mogelijk door, dan kan een ander de plekje krijgen.

Annuleren kan tot uiterlijk 24 september 2023, door een mail te sturen naar d.mol@watermuseum.nl. Wij storten dan het bedrag minus €5 euro boekingskosten terug.

Annuleer je na 24 september 2023? Dan ontvang je geen inschrijfgeld terug.