Vacature

Museummedewerker

Het Nederlands Watermuseum is een familievriendelijk ‘doemuseum’ in Sonsbeek park, grotendeels ondergronds. Dankzij de inzet van een klein team betaalde medewerkers en zo’n 40 vrijwilligers kunnen we jaarlijks circa 60.000 bezoekers ontvangen. Wij zijn per 1 december op zoek naar een museummedewerker voor 2 dagen per week (voorkeur woensdag + weekenddag).

Wie zoeken we?  

Jij begrijpt dat een geslaagd museumbezoek begint met je welkom voelen – dus dat is wat jij uitstraalt! We vinden het belangrijk dat je goede sociale voelsprieten hebt, dus makkelijk communiceert met bezoekers maar zeker ook met onze vrijwilligers. Met je flexibele instelling vind je oplossingen voor onverwachte situaties die soms voorkomen. Wij zien graag diversiteit en inclusie in ons team. Je woont bij voorkeur in de regio Arnhem. 

Jouw rol

Op jouw werkdag ben jij degene die ervoor zorgt dat het museum lekker draait, meestal in de rol van ‘dagcoördinator’. Je werkt samen met vrijwilligers van allerlei leeftijden en achtergronden – daarin heb jij een verbindende rol. Zo zorg je dat vrijwilligers zich gezien en gewaardeerd voelen in hun taken, maar soms zul jij de knopen moeten doorhakken over de dagelijkse dingetjes. Voor complexere zaken kun je afstemmen met andere collega’s. Zelf werk je natuurlijk mee in het museum. Dat kan zijn achter de kassa maar bijvoorbeeld ook in de begeleiding van educatieve activiteiten.  

De functie valt onder de afdeling ‘publieksdiensten’; deze bestaat uit een coördinator, drie parttime museummedewerkers en circa veertig vrijwilligers. Naast de uitvoerende museumwerkzaamheden heeft iedere museummedewerker een eigen aandachtsgebied (bv. toegankelijkheid en inclusie, of de museumwinkel).  We horen graag van je wat jij in zou willen brengen.

Vind je het leuk om de zichtbaarheid van het museum te vergroten? En ben je handig met online tools die daarin ondersteunen? Dan is dat zeker een pluspunt. 

Wat is daarvoor nodig? 

 • Je bent beschikbaar op de vrijdag (voorkeur) of eventueel donderdag, plus één weekenddag.

 • Een doener die overzicht heeft en rust en structuur kan aanbrengen.

 • Ervaring in een organisatie waar vrijwilligers belangrijk zijn is een pré.

 • Een BHV-diploma (of bereid dat te halen).

 • Ervaring met digitale werkomgevingen.

 • Je vindt het makkelijk om waardering te uiten.

 • Mensen ervaren jou als een persoon met veel inlevingsvermogen. Maar je bent ook duidelijk; je waait niet met alle winden mee.

Zo zou een werkdag eruit kunnen zien: ​​ 

Je start het museum en de installaties op en begint dan de dag samen met de vrijwilligers. Jullie lopen kort het dagprogramma door. Er was iemand jarig, dus er is kleffe cake bij de koffie. Een vrijwilliger meldt zich ziek voor morgen, dus je belt even rond om dat op te lossen. Je overlegt iets met je collega’s van educatie en stemt dan iets met de technische dienst af. Je wisselt een vrijwilliger af voor een korte pauze. Dan maak je zelf een lekkere wandeling in Sonsbeek park. Als je terugkomt, bedank je de vrijwilligers die naar huis gaan; de ’middagploeg’ is al binnen. Je doet nog een rondje museum, vult wat speurtochten aan en geeft door dat er nieuwe museumkaarten besteld moeten worden. De laatste bezoekers trekken hun jas aan. Samen met de vrijwilligers tel je de kassa en sluit je af. Om 17.15 u trek je de deur dicht en wandel je Sonsbeek Park in. En je volgende werkdag? Dan spring je in ieder geval bij met een kinderfeestje.  

Dit bieden wij

 • Een afwisselende functie binnen een gevarieerd team van vrijwillige en betaalde medewerkers.  
 • In onze kleine en platte organisatie is ruimte voor eigen inbreng en aandacht voor een goede werksfeer. 
 • Een contract voor bepaalde tijd voor 2 dagen per week, waarvan 1 weekenddag (in overleg in te roosteren).  
 • Je werktijden liggen doorgaans tussen 9.00 en 17.30 u. 
 • Het bruto maandsalaris is minimaal € 2.264 bij een 36-urige werkweek. 
 • Natuurlijk heb je ook recht op 8% vakantietoeslag. 
 • Je hebt recht op 27 vakantiedagen (194,4 uur) per jaar o.b.v. een 36-urig contract. 
 • De werkomgeving is prachtig (Sonsbeek park) en goed bereikbaar met fiets of ov.  
 • Woon je meer dan 10 km van het museum dan krijg je volledige reiskostenvergoeding als je met het openbaar vervoer komt. Reis je met de auto, dan krijg je € 0,19 per kilometer met een maximum van 40 kilometer enkele reis.  
 • Samen met je gezinsleden kun je onbeperkt gratis het Nederlands Watermuseum bezoeken en krijg je 25% personeelskorting in de museumwinkel. Als medewerker krijg je ook gratis toegang tot twee andere Gelderse musea, namelijk Stoomgemaal de Tuut in Appeltern en Museum Tweestromenland.  

Zin om aan de slag te gaan als museummedewerker?

Je kunt je sollicitatie vóór 30 oktober sturen aan info@watermuseum.nl onder vermelding van ‘vacature museummedewerker’. Bij vragen over de vacature kun je contact opnemen met Monique Verber, te bereiken via 026-3551247.  Wij onderschrijven de Code Diversiteit & Inclusie en doen ons best voor een structurele verankering hiervan in alle onderdelen binnen de organisatie. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen motiveren en inspireren. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.