Vrijwilligersvacature

Museumdocent/schoolcoördinator

Ben jij de enthousiaste kandidaat die zich op vrijwillige basis willen inzetten in de functie van museumdocent? Het Nederlands Watermuseum is een interactief doe-museum met als thema’s zoet water en waterbeheer. We willen bezoekers bewust maken van het belang van water in hun eigen leven, in Nederland en de wereld. In het Nederlands Watermuseum ontvangen we ieder jaar zo’n 7.000 scholieren van zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs. De maanden april-mei-juni zijn de drukste maanden voor schoolbezoeken. Het bezoek aan het museum is gebaseerd op een lespakket dat is aangepast aan het niveau van de groep. Geïnteresseerd? Maak dan een afspraak!

Jouw rol

Als museumdocent zorg je ervoor dat schoolbezoeken in goede banen worden geleid. Je begeleidt de leerlingen, docenten, maar ook andere vrijwilligers. Kortom, je bent het aanspreekpunt en coördinator tijdens het schoolbezoek. Naast het verzorgen van de coördinatie, begeleid je zelf ook een onderdeel binnen het programma. Een schoolbezoek duurt ongeveer twee uur. Een half uur van te voren moet je aanwezig zijn om spullen klaar te zetten en te overleggen met de andere vrijwilligers. Voordat je de functie zelfstandig kan vervullen, word je opgeleid door een beroepskracht. Deze is tevens je direct leidinggevende en de eindverantwoordelijke.

Je beschikt over de didactische vaardigheden om informatie over te dragen aan groepen kinderen / jongeren en ze te enthousiasmeren. Je hebt een positieve en flexibele instelling en kunt improviseren wanneer dat nodig is. Je bent enigszins stressbestendig en kunt overzicht houden. Je bent bereid je de inhoud van het museum eigen te maken. Je bent minimaal 2 dagdelen per maand beschikbaar (dinsdag t/m vrijdag). Omdat je met kinderen werkt, vragen wij een Verklaring Omtrent Gedrag. De kosten hiervoor worden door ons vergoed.

Werktijden

 • Door de week 
 • Overdag, in de ochtend
 • Minimaal 2 dagdelen per maand

Dit bieden wij

Je maakt onderdeel uit van een enthousiaste groep van ongeveer veertig vrijwilligers die in en rond het Watermuseum talloze activiteiten verzorgen. Er is veel ruimte voor eigen inbreng (qua indeling maar ook inhoudelijk). Een paar keer per jaar organiseren we excursies voor de vrijwilligers en tweemaal per jaar geven we een feest om de vrijwilligers te bedanken. Je hebt verder recht op een dagdeelvergoeding. Uiteraard ben je via ons verzekerd (ongevallen- en WA-verzekering).

Je loopt eerst een aantal keren mee, zodat we rustig kunnen kijken of het bij je past.

Zin om aan de slag te gaan als vrijwilliger?

Vul snel het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. (Uiterlijk binnen 3 werkdagen.)

  Vragen met een * zijn verplicht:

  Of is dit misschien meer iets voor jou?

  Escape room begeleiden

  Hou jij ook zo van de spanning van een escape room?  Lukt het wel of niet om binnen de tijd alle puzzels op te lossen en te ontsnappen? Of ben je iemand die graag ‘aan de knoppen’ zit? Wij hebben een escape room met als thema Water. Zie jij jezelf wel in de ‘control room’?